Kijk terug: Waarom is stikstof zo bedreigend, hoe zit het in andere landen en wat heeft de Raad van State ermee te maken? | DVHN Live
In een extra uitzending van DvhN Live staat komende maandag de stikstofproblematiek centraal.
In 131 gebieden nabij kwetsbare natuur moet de stikstofuitstoot met minimaal 70 % naar beneden, bleek uit de plannen die minister Van der Wal vorige week presenteerde. Die blijken een klap in het gezicht van veel boeren die nu vrezen voor hun bedrijf. Aanstaande woensdag wordt in de Gelderse Vallei een grote boerenactie gepland en de Tweede Kamer praat deze week ook over de omstreden kabinetsplannen.
Wat doet stikstof?
Wat is er nou precies aan de hand? Waarom is stikstof zo bedreigend? Waarom moeten juist de boeren hun veestapels inkrimpen, kan die stikstofuitstoot niet op een andere manier worden verminderd? Hoe zit het bijvoorbeeld in andere Europese landen? En hoe belangrijk was de uitspraak van de Raad van State hierover in 2019 en waarom wordt die telkens aangehaald?
Het zijn slechts enkele van de immense berg vragen die je zou kunnen stellen over dit ingewikkelde onderwerp. In DvhN Live gaan we proberen wat duidelijkheid te geven. We spreken met twee mensen die dagelijks met het onderwerp bezig zijn: Han Olff, hoogleraar ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en met Peter Oosterhof, biologisch boer in Foxwolde, bij Roden. Hij is behoorlijk boos over de plannen, die ook hem waarschijnlijk dwingen flink in te gaan krimpen.